Jak zrobić smaczny obiad wegetariański?
Jeśli szukasz prostych i smacznych wegetariańskich dań, które możesz przygotować samodzielnie w domu, to zachęcamy do wypróbowania któregoś z poniższych przepisów. Od warzywnej zapiekanki z cukinią i serem feta, przez sałatkę z quinoa i warzywami, aż po burgery z ciecierzycy i warzywami, każdy znajdzie coś dla siebie.
Oto kilka prostych i smacznych przepisów na wegetariańskie dania, które każdy może przygotować w swojej kuchni:
Warzywna zapiekanka z cukinią i serem feta: Potrzebujesz pokrojonej w plastry cukinii, pokrojonych w kostkę pomidorów, posiekanej cebuli, startego sera feta, bazylii i natki pietruszki. Warzywa układasz na blasze do pieczenia, posypujesz serem feta i zapiekasz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut.
Sałatka z quinoa i warzywami: Potrzebujesz ugotowanej quinoa, pokrojonej w kostkę cukinii, pokrojonych w plastry papryki, pokrojonych w talarki ogórków, pokrojonej w plastry cebuli i posiekanej natki pietruszki. Wszystkie składniki mieszasz ze sobą i polewasz sosem z oliwy z oliwek, soku z cytryny i soli.
Placki ziemniaczane z cukinią: Potrzebujesz startej cukinii, startych ziemniaków, jajka, mąki i przypraw. Wszystkie składniki mieszasz ze sobą i formujesz placki. Smażysz na płaskiej płycie lub na patelni z odrobiną oleju do złotego koloru.
Curry z ciecierzycy i warzywami: Potrzebujesz ugotowanej ciecierzycy, pokrojonych w kostkę warzyw (np. cukinii, papryki, bakłażana, cebuli), pasty curry, mleka kokosowego i ryżu do podania. Warzywa szklimy na patelni, dodajemy ciecierzycę i pastę curry, chwilę smażymy i zalewamy mlekiem kokosowym. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Hummus z ciecierzycy: Potrzebujesz ugotowanej ciecierzycy, tahini (pasta sezamowa), soku z cytryny, czosnku, oliwy z oliwek, soli i ulubionych przypraw. Ciecierzycę blendujesz z tahini, sokiem z cytryny, czosnkiem, solą i przyprawami na gładką masę. Jeśli hummus jest zbyt gęsty, dodajesz odrobinę oliwy z oliwek lub wody. Hummus podajesz z warzywami do maczania, np. z pokrojonymi w słupki marchewkami, pomidorami, papryką lub z pieczywem.
Tacos z fasolą i warzywami: Potrzebujesz ugotowanej fasoli, ulubionych warzyw (np. kukurydzy, papryki, cebuli, pomidorów), kukurydzianych tortilli, sera żółtego, salsy i ulubionych przypraw. Fasolę mieszasz z warzywami i przyprawami. Na kukurydzianych tortillach układasz fasolę z warzywami, dodajesz kawałki sera żółtego i polewasz sosem salsa. Zwijasz tortille i podajesz na ciepło.
Zupa krem z pomidorów i papryki: Potrzebujesz pokrojonych w kostkę pomidorów, papryki, cebuli, czosnku, przecieru pomidorowego, bulionu warzywnego, soli i ulubionych przypraw. Warzywa szklimy na patelni, dodajemy przecier pomidorowy i bulion, gotujemy do miękkości warzyw. Blendujemy na gładki krem i podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z kromkami pieczywa lub z rösti ziemniaczanymi.
Makaron z sosem śmietanowym i warzywami: Potrzebujesz ugotowanego makaronu, pokrojonych w kostkę warzyw (np. brokułów, papryki, cukinii, cebuli), śmietany kremówki, sera żółtego, soli i ulubionych przypraw. Warzywa szklimy na patelni, dodajemy ugotowany makaron i śmietanę kremówkę, chwilę podgrzewamy. Posypujemy startym serem żółtym i podajemy na ciepło. Możesz też dodać odrobinę posiekanej natki pietruszki lub bazylii.
Grzybowa zapiekanka z kaszą gryczaną: Potrzebujesz ugotowanej kaszy gryczanej, pokrojonych w plastry grzybów, posiekanej cebuli, startego sera, śmietany, jajka, soli i ulubionych przypraw. Grzyby szklimy na patelni, dodajemy cebulę i chwilę smażymy. Mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną, śmietaną, jajkiem, serem i przyprawami. Przekładamy do blaszki do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Burgery z ciecierzycy i warzywami: Potrzebujesz ugotowanej ciecierzycy, ulubionych warzyw (np. marchewki, papryki, cukinii), mąki, jajka, soli i ulubionych przypraw. Ciecierzycę blendujesz z warzywami i mąką, aż powstanie gęsta masa. Formujesz kotlety i smażysz na płaskiej płycie lub na patelni z odrobiną oleju do złotego koloru. Podajesz w chlebie lub w tortilli z ulubionymi dodatkami, np. z sałatą, pomidorem, cebulą i sosem.
Wegetariańskie dania są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia, a przygotowywanie ich samodzielnie pozwala na dostosowanie składników i przypraw do własnych upodobań. Spróbuj przygotować któreś z tych dań i zostaw komentarz z opisem swoich wrażeń i ewentualnymi modyfikacjami, które wprowadziłeś do przepisu.